Barion Pixel
  • Nincs termék a kívánságlistában.
  • Nincs termék az összehasonlításban.
  •  x 
  • Nincs termék a kosárban.

A mosószóda ( nátrium-karbonát )  használatát elsősorban a fehér ruhákhoz ajánlom.  A hőfok ugyanolyan mint bármely más mosásnál tehát általában 40 a színes ruhák (színes ruháknál óvatosan a szódával mert fakítja a színeket) vagy 60 fok fehér ruhák és pelenka mosáskor, már ahol a pelenka mosási útmutatója engedi a 60 fokos mosást. Adagolása függ a ruhák szennyezettségétől, és mennyiségétől. 5 kg átlagosan koszos ruhához 75 ml elég a mosógépekbe.( Ez kb 1-2 evőkanál)

Én akkor szoktam mosni, ha van annyi koszos pelenka, hogy tele legyen a mosógép. A Csimota pelenkák súlya betéttel együtt 160-200 gramm, így az 5 kg-os gépbe kényelmesen belefér 20-30 db pelenka is akár. Napi öt db pelenkával számolva ez 4-5 naponként esedékes.

Ennél tovább nem javasolt várni, mert elég kellemetlen biologiai folyamatok indulnak meg akár nedvesen akár szárazon tároljuk a pelenkákat mosásig.

Apa kiakadt nálunk. Azt mondta, ha ezt nem szüntetem meg, akkor térjünk vissza a rendes (eldobhatós) pelusra, mert zavarja.

 

Az, hogy a használt pelenkának pisi szaga van szerintem elkerülhetetlen. A gondot az jelenti, amikor a mosott pelenkának is pisi szaga van. Ilyenkor jó alapos mosás (sok vízzel) segíthet. Érdemes hetente 1x legalább hosszú programmal mosni a pelusokat, vagy 2x kimosni egymás után. A kézzel öblögetés tapasztalataim szerint nem sokat segít.
Ha apát zavarja a pisi szag, akkor sűrűbben kell cserélni a pelenkát.

Igen a pelenkákat valamilyen módon fertőtleníteni szükséges, de itt ne gondoljunk valami bonyolult dologra. A legtöbb esetben éppen elegendő annyi, amit pl a használt babaruháknál szoktunk alkalmazni. Vagyis ki kell mosni a pelenkákat 60 fokon normál mosószerrel. Ha valakit ez nem nyugtat meg, akkor persze számos más fertőtlenítő módszert is igénybe vehet. A napon történő szárítás is elég hatásos. Az UV sugárzás jó fertőtlenítő. Az ecet és a citromsav is jól fertőtlenít megfelelő töménységben. Használhatunk fertőtlenítő szereket. Ilyen pl a natrium perkarbonát és más fertőtlenítő hatású mosószerek, vagy speciális pelenkafertőtlenítők. Ezeket én csak alkalmanként szoktam javasolni. Ha a gyermek vagy valaki a családban beteg, vagy használt pelenkát vásároltunk.  Mindennapos használatuk szerintem teljesen felesleges. A pelenkákon mosás után egyáltalán nincs több vagy más jellegű kórokozó, mint ami pl a padlón, a kertben , a bevásárló kocsin, a kutyánkon vagy macskánkon, vagy a tömegközlekedési eszközökön van. És a pelenkákat a gyermek általában nem veszi a szájába sem.

Keresés mobil